Grondspots buiten zijn ideaal om delen van de tuin uit te lichten. Soms wil je in de tuin iets extra benadrukken. Bijvoorbeeld een mooie boom of een beeld in de tuin. Zo kan je hier niet alleen bij daglicht van genieten, maar ook in de avond. Vanaf de woonkamer kan je genieten van de sfeerverlichting die is aangebracht met de hulp van grondspots. Naast het uitlichten kan je de spots gebruiken om bijvoorbeeld een pad zichtbaar te maken. Je kan langs het tuinpad verschillende spots aanleggen. Dit is ook handig voor de veiligheid doordat het pad beter zichtbaar is. Als je van plan bent om een paar spots aan te leggen dan is de keuze gigantisch. Er is een groot aanbod van verschillende merken met buitenspots.
Grondspots op zonne-energie
Je hebt je tuin al prachtige aangelegd en ineens bedenk je dat een grondspot wel leuk zou zijn. Het enige probleem is dat je niet je net betegelde tuin wil uitgraven. Logisch want je wil natuurlijk niet dat al het werk voor niets is. Een alternatief voor een dikke kabel in de tuin graven zijn de spots op zonne-energie. In principe heb je niet veel licht nodig om een tuinpad uit te lichten. Daar komt nog eens bij dat de lampen op zonne-energie de laatste jaren een enorme ontwikkeling hebben doorgemaakt. Tegenwoordig geven ze niet meer een klein beetje licht, maar kan je echt een spot op je boom zetten met zonne-energie. De spots zijn een mooi alternatief om achteraf aan te brengen in je achtertuin.
Kies je voor LED of Halogeen?
Naast de energievorm kan je ook nog kiezen tussen LED en Halogeen. De ouderwetse grondspots zijn vaak nog voorzien van halogeen lampen. Het nadeel van deze spotjes is de levensduur, maar vooral het stroomverbruik. Terwijl een halogeen lamp met veel geluk de 10.000 branduren haalt zorgt LED standaard voor 50.000 branduren. Een LED lamp is duurder in aanschaf, maar dit verdien je uiteindelijk wel terug omdat de lamp langer meegaat. Nog een voordeel is dat LED veel minder stroom verbruikt. Je merkt het dus op je stroomrekening als je kiest voor LED.
Let op de IP waarde
Een grondspot krijgt natuurlijk veel meer te verduren dan een tuinlantaarn. Op de tegels blijft soms water liggen waardoor de spot onderwater staat. Het is belangrijk om hierop voorbereid te zijn en goed te letten op de IP waarde als je een spot uitzoekt. De minimale IP waarde moet 44 zijn. Als de IP waarde hierop staat dan weet je zeker dat de spot waterdicht genoeg is voor buiten. Als je meer zekerheid wil kan je voor een nog hogere IP waarde kiezen. Bepaal wel eerst de locatie van de spot voor je hierover een beslissing neemt. Een spot in de vijver moet natuurlijk wel volledig waterdicht zijn vergeleken met een standaard spot.
Wattage voor de aansluiting
Als je een nieuwe lamp gaat uitzoeken voor buiten dan kan het slim zijn om op de wattage te letten. De meeste lampen zijn tegenwoordig 12 volt. Het fijne van 12 volt is dat je ze gewoon kan aansluiten op een stopcontact. Je krijgt een transformator waar je vaak 6 lampen tegelijk op kan aansluiten. De transformator doe je in het stopcontact en je hebt licht. Het dunne draadje dat erbij zit kan je vaak eenvoudig wegstoppen in de aarde of onder tegels. Een alternatief voor 12 volt is 220 volt. Dit wattage kan gevaarlijk zijn als er bijvoorbeeld kortsluiting ontstaat door regenwater. De tuin kan hierdoor in de brand vliegen. Daarnaast moet je vaak een dure grondkabel laten ingraven voordat je de lampen kan aansluiten. Achteraf nog even spotjes plaatsen is dan vaak niet meer mogelijk. Bij een 12 volt aansluiting kan je wel achteraf nog lampen aansluiten.