Buitenverlichting kan je gewoon het hele jaar door laten branden, maar het is fijner als ze alleen branden als het nodig is. Door een buitenlamp met sensor te kopen brand de lamp wanneer het nodig is. Je kan op jaarbasis flink wat geld op stroom besparen als de lamp alleen aangaat waar nodig. Er zijn verschillende sensoren die soms standaard zijn ingebouwd. Je hoeft deze er dus niet meer tussen te zetten bij de installatie. Dit is fijn vooral als je zelf niet zo handig bent met het installeren van lampen.
Bewegingssensor voor een wandlamp
Het is belangrijk om je pad of voordeur goed te verlichten. Door verlichting aan te brengen zorg je ervoor dat inbrekers minder snel je woning uitkiezen voor een inbraak. Ze willen namelijk niet in het licht gezet worden bij een inbraak. Dit valt sneller op en voor ze het weten slaat een buurman alarm. Een bewegingssensor op een lamp is ideaal bij een voordeur of pad langs de zijkant van het huis. Zodra er iemand gedetecteerd wordt gaat de lamp branden. Je zet eventueel gespuis direct in een groot licht met de lamp. Je kan hiermee het risico op inbraken verkleinen. Maar het is natuurlijk ook voor jezelf fijn als je in het licht staat. Dit is handig als je in de avond de deur wil openen.
Lichtsensor bij tuinverlichting
Naast een bewegingssensor is er ook één speciaal voor licht. Deze zit vaak standaard ingebouwd bij een lamp op zonne-energie. Een lichtsensor detecteert of het buiten donker begint te worden. Op het moment dat het begint te schemeren gaan de lampen automatisch aan. Dit is ideaal als je zelf niet thuis bent om de lampen aan te doen. Daarnaast bespaar je stroom doordat het in de zomermaanden vaak langer licht is. Je lampen hoeven dan minder snel aan. Daarnaast gaan ze ook automatisch weer uit als het donker begint te worden. Een lichtsensor kan standaard ingebouwd zijn, maar het is soms noodzakelijk om die er zelf tussen te zetten.
Bespaar extra op de kosten met LED
Met een sensor kan je flink wat geld besparen. Het is tenslotte helemaal niet noodzakelijk om echt de hele dag door de lampen te laten branden. Je hebt alleen wat sfeerverlichting nodig als de avond valt. Met de sensor regel je eenvoudig de tijden dat de lampen gaan branden. Maar je kan nog meer geld besparen! Bijvoorbeeld door te kiezen voor LED verlichting in plaats van de standaard hallogeen lampen. Met LED verbruik je flink minder stroom, waardoor je kosten naar beneden gaan. Naast besparing van stroom kan je met LED veel langer doen. De lampen hebben gemiddeld 50.000 branduren terwijl hallogeen met geluk de 10.000 haalt. De investering in LED verdien je zo uiteindelijk wel terug.
Installatie op basis van plug & play
Het is fijn als je bij de installatie niet heel veel geld hoeft uit te geven aan het systeem. Gelukkig worden steeds meer buitenlampen geleverd met een plug & play systeem. Dit zijn meestal de lampen op 12 volt. In plaats van een dikke grondkabel heb je een dun kabeltje dat je kan wegwerken in de tuin of langs de muur. Dit kabeltjes sluit je aan op een transformator. De transformator stop je in het stopcontact en de lamp werkt. Als de tuinlamp met een ingebouwde sensor is dan werkt deze ook meteen. Een bewegingssensor is vaak duidelijk op de lamp zichtbaar. Soms moet je deze iets stellen zodat de hoek goed is. Je weet dan zeker dat iedere bezoeker op je pad in het licht gezet wordt. Ontdek zelf de mogelijkheden van een buitenlamp op basis van plug & play door de collectie te bekijken in verschillende lampenwinkels.